Amsterdam en de Drentse nuchterheid

IMG_20151022_213349
Amsterdam-Centraal

Vanuit de hoek van Zuid Oost Drenthe naar Amsterdam, het lijkt heel simpel. Je pakt de trein in Coevorden of Emmen en tuft dan langzaam via Zwolle en Amersfoort naar Amsterdam. Althans, zo was het altijd. Al checkende kwamen we erachter dat, aangezien er werkzaamheden aan het spoor plaatsvonden, we het eerste stuk een groot gedeelte met de bus zou moeten reizen. Aangezien hier niet de voorkeur naar uit ging, besloten we om op te stappen in Mariënberg.

Het leuke aan het eerste traject richting Zwolle vind ik altijd de gesprekken die plaatsvinden in de coupé. Sommige mensen hoor je door het hele treinstel heen, terwijl anderen eigenlijk alleen hun telefoon in beeld
hebben.  In ons geval was er zelf nog een dame in de trein die probeerde om haar wimpers te voorzien van mascara door in de spiegeling van haar telefoon te kijken.

Waar de gemoedelijkheid tot Zwolle hoog in het vaandel stond, leek de stilte steeds meer toe te nemen richting Amsterdam.  Weinig tot geen gesprekken, mensen die enkel naar hun telefoon keken of muziek luisterden. Het leek wel een stilte-coupé!

DSC_0546
Kermis op de Dam

In Amsterdam aangekomen, werd besloten om naar de Albert Cuypmarkt te gaan. Helaas regende het, waardoor de sfeer volgens verschillende marktkooplieden minder was dan normaliter het geval is. Desalniettemin was het geweldig om te zien hoe men zich vol passie inzette om hun product te verkopen. “Alleen vandaag, 3e artikel gratis!” of “Koop nu je nieuwe hoesje voor je telefoon en je krijgt er een gratis sticker bij!”  Jong en oud vermaakten zich overigens prima op de markt!

De mentaliteit in Amsterdam, zoveel anders dan in Drenthe. Waar je hier in een restaurant wordt aangesproken met U, was het daar: “Wat moet je drinken?” en : “Wil je nog iets na?”  Ach, het geeft je ook weer een gevoel van “jong-zijn”. Waar in Drenthe de kroegen midweeks over het algemeen bijna leeg zijn, is Amsterdam goed bezet. Veelal (buitenlandse) toeristen. Continu loopt het in en uit van de mensen. Daarnaast wordt er meer Engels dan Nederlands gesproken. Een mooie ervaring om weer eens mee te maken. Het geeft je echt het gevoel van een “dagje uit”.  Overal lopen mensen schouder aan schouder, bovendien werden er drie dolle dagen georganiseerd (iets waar de Nederlander ook gevoelig voor schijnt te zijn) en dus was het dringen bij de kassa’s. Ook de rijen bij diverse musea puilden uit..  Het resultaat van een weekje herfstvakantie in Nederland.

Na het bezoeken van verschillende leuke plekjes in Amsterdam, overigens was ik er al veel vaker geweest, was het tijd om weer huiswaarts te gaan. Amsterdam, een geweldige (wereld)stad , maar de Drentse nuchterheid, het platteland, de vrijheid, ja dat heeft toch ook iets heel moois!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*